Tras La Yesca, Javier Rodriguez
inhoud 75clArt. nr. 109403'La yesca', een ziekte die al in het oude Griekenland wijngaarden aantastte tot het punt waarop ze hun eind veroorzaakten, ligt aan de oorsprong van deze unieke wijn. Door te werken met soorten met dit probleem, vond Javier Rodríguez, de wijnamker uit Valladolid, de inspiratie. Het resultaat is een 100% tinta de toro met een fruitig en vriendelijk karakter met de corpulentie die wordt geboden door een jaar rijping op Frans en Amerikaans eiken.
Het jaargang 2023 is een blend van twee wijngaarden in het zuiden van Toro, waar de oudste wijngaarden liggen.
Het is zeer traditioneel om druiven in dezelfde wijngaarden te blenden. De wijngaarden dateren uit 1967 en 1984.
De eerste is Tinta de Toro met enkele druivenranken van Albillo, Verdejo en Malvasia, de tweede is Tempranillo en Garnacha.
Het percentage is niet eenvoudig te bepalen, maar zou ongeveer 85% Tinta de Toro, 10% Garnacha en 5% witte druiven kunnen zijn.
Product specificaties
| Artikel nummer | 109403 |
| Land van herkomst | Spanje |
Allergenen info
Kan bevatten
Omschrijving
Oenoloog Javier Rodriguez Sanzo en zijn vrouw hebben een wijnbedrijf in Valladolid met wijngaarden en microbodegas in 9 Spaanse wijnherkomstgebieden. Zijn overgrootvader, Pedro León uit Navarra, legde de eerste wijngaarden aan in Nava del Rey (Rueda). Ook de familie van zijn moeder had wijngaarden in Rueda. Javier studeerde o.a. in Valladolid en de Rioja en werkte in Arribes en in de Rioja, maar hij zette zijn eigen bedrijf op in Valladolid om op meer plaatsen zijn 'eigen' wijn te (kunnen) maken. Hij werkt in alle wijngaarden duurzaam, soms biodynamisch (voor zover bewezen effectief). Sommige wijngaarden zijn ecologisch, andere niet.
Vanaf 2003 maakt Javier zijn kwaliteitswijnen van o.a. verdejo en tempranillo druiven uit 80 hectare eigen wijngaarden en uit wijngaarden die hij controleert en waarvan de druiven onder zijn supervisie worden geoogst. Hij maakt rode, rosé en witte stille en halfmousserende wijnen in Rueda, Toro, Ribera del Duero, Bierzo, Rías Baixas, Navarra, Priorato, La Rioja, Jumilla en Castilla y León, op zo natuurlijk mogelijke wijze en meestal met de natuurlijke gisten.
Op 16 de december 2013 is Rodríguez Sanzo door de gids Vivir el Vino uitgeroepen tot Mejor Bodega del Año (Beste Bodega van het jaar 2014)
